Most, hogy már a kávézókban is megjelent a pumpkin spice latte, a piacon pedig ott vigyorog ránk a sokféle csodás tök, itt az ideje, hogy megismerkedjünk a sütőtökös pitével, és egyúttal megtudjuk, hogy mi az a pumpkin spice. Oké, sütőtök fűszerkeverék, de miből áll?
Nos, aki úgy véli, hogy a pumpkin spice erősen hasonlít a mi mézeskalács fűszerünkre, az egyáltalán nem áll távol a valóságtól, ám a tökfűszer messze nem annyira összetett. Van benne, soroljuk: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom és citromhéj, nagyjából ennyi, és tényleg finom lesz tőle a latte, meg a pite is.
A sütőtökös pitét úgy kell elkezdeni, hogy megsütjük a tököt, és kikanalazzuk a tökpürét a héjából. Két csészényire lesz szükségünk egy pitéhez, ami nagyjából egy fél tök. A másik fele fóliával letakarva jó ideig eltartható a hűtőszekrényben, valamikor később pedig készíthetsz belőle például sütőtökkrémlevest.
Összetevők
2 csésze pekándió
2 csésze gluténmentes lisztkeverék, plusz még egy kevés a nyújtáshoz
1 db (kb. másfél kg-os) sütőtök fele, a fent említett módon elkészítve
½ csésze hűtött vaj kockákra vágva
1 ¾ csésze barna cukor
¾ teáskanál só
½ vanília kivonat
2 teáskanál sütőtökös vagy mézeskalács fűszer
3 nagy tojás
1 csésze habtejszín
¼ csésze jeges víz
extra krémes tejszínhab, tálaláshoz
1. Egy konyhai robotgépben a pekándiót, gluténmentes lisztet, ¾ csésze barna cukrot és ¼ teáskanál sót keverd össze. Add hozzá a ½ csésze hűtött vajat, majd keverd össze. Nem kell teljesen homogén állagúra kikeverni, nyugodtan maradhatnak benne nagyobb dió darabkák. Formáld golyóvá, majd fedd le műanyag fóliával és tedd hűtőbe legalább 30 percre, amíg szilárd nem lesz.
2. Melegítsd elő a sütőt 175 ° C-ra. Enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát. Óvatosan illesszd be egy kb. 20 cm átmérőjű tortaformába, jól nyomkodd bele, a szélét vágd le, középen pedig szurkáld meg.
3. 10 percig süsd, majd hűtsd le és tedd félre.
4. Egy nagy tálban verd fel a tojásokat, 1 csésze barna cukrot, ½ teáskanál sót, vaníliát, habtejszínt, sütőtökös vagy mézeskalács fűszert és a tök pürét.
5. Tedd a sütőtök keveréket egy fazékba. Hevítsd főzőlapon közepes lángon, és keverd addig, amíg a keverék besűrűsödik, körülbelül 5-8 percig.
6. Öntsd a tölteléket a részben megsült kéregbe, majd süsd 45-50 percig. Körülbelül a sütés felénél forgasd el a pitét, hogy megakadályozd a túlbarnulást. Akkor van kész a pite ha a széle már kissé megszilárdult, de a közepe még puha, krémes állagú. Ez kesőbb majd hűlés közben megszilárdul.
7. Vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni.
8. Tejszínhabbal tálaljuk.
Egészségetekre 🙂
Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!
Ha érdekesnek találtad a cikkünket, illetve érdekel a CBD világa, akkor okvetlenül csatlakozz a CBDisland Facebook csoportjához is! Miért jó ez Neked?
- Egy olyan közösséget építünk, ahol a tagok megoszthatják egymással a tapasztalataikat.
- Bármilyen kérdés merül fel benned a CBD-vel kapcsolatban, garantáltan választ találsz rá.
- A tagoknak rendszeresen biztosítunk exkluzív kedvezményeket kuponok, illetve nyereményjátékok formájában
A csoportot az alábbi linken találod, csatlakozz még ma!
CBD Olaj Tapasztalatok & Vélemények l CBDisland Hivatalos Csoport